logga
Grums Badmintonklubb
Starten

Förutsättningar

Det var slutet på 60-talet. Skolsystemet hade gjorts om från folkskola - realskola till högstadium – gymnasium. För detta ändamål så byggdes Centralskolan i Grums ut. Senare fick den sitt nuvarande namn – Jättestenskolan.
Till detta byggdes en rad lokaler bland annat ett sprillans nytt badhus/ sporthall.
Dessa nya lokaler fylldes av traktens ungdomar. Naturligtvis så behövdes också ett stort antal nya lärare. Det var ett engagerat och idrottsintresserat gäng som drog in. En av dessa var Stefan Nilsson. Dom flesta av de idrottsintresserade ungdomarna ville helt plötsligt bli gymnastikdirektörer. Han hade alltså ett stort inflytande på oss.
En av dom saker han intresserade oss för var badminton. Det dröjde inte så länge förrän det fanns en badmintonklubb i Grums.
Vi spelade på lördagar och betalade ledaren per bana och timme. Ville vi köpa plastbollar så fanns det också. Detta var säsongen 70/71. När vi skulle återuppta spelet hösten –71 så fick vi något av en chock. Klubben var nedlagd!
Ledaren hade lagt ner klubben och flyttat från orten. Där stod vi med ett brinnande intresse men utan någon klubb.


9/10 – 1971

Vi samlades hemma i vardagsrummet hos Jan Janson. Det var ett gäng kring den tidigare ledaren. Det var vi, födda –54/55 och några motionärer. Vi förväntade oss att en pappa med tidigare badmintonförflutet skulle ta rodret. Så blev det inte. Det blev istället Jan som blev ordförande, jag blev vice, Lars Sundh kassör, Sten Andersson sekreterare.


Ett stort misstag

Vad skulle klubben heta? Det hade vi inte så noga tänkt på. Den tidigare klubben hette Grums Badmintonklubb så vi var inte mer originella än att vi döpte den till Grums Badmintonklubb. Vilken miss! När vi tog kontakt med Grums Kommun via fritidsnämnden så var det på följande vis – eftersom det tidigare funnits en klubb med samma namn och verksamhet så utgick inga startbidrag!!!! Så går det när man inte kollar upp förutsättningarna ordentligt. Det tog oss till slutet av 70-talet innan vi kom till rätta med ekonomin.


Säsongen 71/72

Den första säsongen. Allt gick ut på att vinna. Vi spelade matcher mot varandra där inte bara bollarna ven runt i luften. Racketar och till och med skor for runt lokalen i frustration över förlorade poäng, set, matcher. Den gängse klädseln var kortbyxor och bar överkropp. Hur man uppförde sig på banan hade vi inte den minsta aning om. Det var mycket högljutt. Ytterligare en sak till for runt i luften, nämligen svordomar. Som tur var så uppträdde vi bättre när vi kom ut på tävlingar.

Detta nedkrafsat ur minnet och första årsmötesprotokollet. Jag hade glömt att det var Sten som var sekreterare.

Grums 2004-09-13

Stefan Malmgren (Johansson)